پروژسترون

PROGESTERONE

موارد مصرف:

پروژسترون برای درمانآمنوره یا فقدان قاعدگی و خونریزیهایغیرطبیعی رحم که به علت عدم تعادلهورمونی ایجاد شدهباشند و نیز در عدموجود اختلال ارگانیک مثل فیبروئید زیرمخاطی و یا سرطان رحم و نیز به عنوانکنتراسپتیو در اشکال مختلف بهکارمیرود. دیگر موارد مصرف پروژسترونشامل کنترل منوراژی، افزایش ظرفیتتنفسی در بیماران دچار سندرومPickwickian، زایمان زودرس،آندومتریوز، سندروم پیش از قاعدگی و درزنان فاقد تخمدان برای آماده کردن رحمجهت پذیرش تخمک بارور شده در خارجاز بدن میباشد.

فارماکینتیک:

محلول روغنیپروژسترون بعد از تزریق به سرعت جذبمیشود ولی سرعت جذب آن برای اثرمطلوب کافی نیست. دارو عمدتا در کبدغیرفعال شده و از ادرار دفع میشود.پروژسترون دارای نیمه عمر حدود 5دقیقه میباشد.

مکانیسم:

این دارو با اتصال بهگیرندههای خود در نزدیکی هسته سلول،موجب افزایش ساخت پروتئین میگردد.پروژسترون با مهار آزاد شدنگنادوتروپینهای هیپوفیزی از بلوغفولیکول و تخمکگذاری جلوگیری و باایجاد تغییرات ترشحی در آندومتر موجبجلوگیری از بارداری میشود.

موارد منع مصرف:

در صورت وجوداختلالات ترومبوآمبولیک، سرطان پستان،خونریزی واژن و سقط فراموش شده نبایداز پروژسترون استفاده شود. تجویز داخلرحمی پروژسترون به جهت جلوگیری ازبارداری در مواردی مثل آبستنی، سابقهآبستنی نابجا، وجود بیماریهای التهابیلگن و یا سابقه آن، وجود و یا سابقهبیماریهای قابل انتقال آمیزشی مثلسوزاک و عفونتهای کلامیدیایی،آندوکاردیت بعد از زایمان و یا سقطعفونی، اکتینومیکوز دستگاه تناسلی، ایدزو نیز نیاز به درمان مزمن باکورتیکواستروئیدها نباید صورت گیرد.

هشدار:

1 ـ در صورت کاهش شدیدبینائی، بیرون آمدگی چشم، دوبینی،میگرن، بروز اختلالات ترومبوتیک مثلترومبوفلبیت، اختلالات مغزی عروقی،آمبولی ریوی و ترومبوز شبکیه چشم بایدتجویز پروژسترون تزریقی قطع شود. 2 ـ احتمال بروز آبستنی نابجا با کاشتداخل رحمی پروژسترون بیشتر از سایرروشهای جلوگیری از بارداری است. ایناحتمال بهویژه در جراحی لگن، آندومتریتو آندومتریوز افزایش مییابد. 3 ـ قبل از تزریق پروژسترون بایستیآزمایشات فیزیکی پستان و معاینهوضعیت لگن انجام شود. 4 ـ در صورت وجود بیماریهایی مثلصرع، میگرن، آسم، اختلال قلبی و کلیوی ونیز سابقه افسردگی روانی و دیابت، بااحتیاط تجویز شود. 5 ـ در صورت نیاز به تجویز استروژن،بهتر است تجویز پروژسترون را در دوهفته بعد از استروژن آغاز نمود. چنانچهطی تجویز پروژسترون خونریزی قاعدگیآغاز شود، بایستی تزریق پروژسترونقطع گردد.

عوارض:

خونریزیهای نامنظم،لکهبینی، تغییر در جریان خون قاعدگی،فقدان قاعدگی، خیز، تغییرات وزن، تغییرترشحات دهانه رحم، یرقان ناشی از توقفصفرا، بثورات جلدی، کلوآسما و افسردگیاز عوارض جانبی دارو هستند.

نکات:

میزان مصرف:

پروژسترون در آمنورهثانویه به میزان 5-10 میلیگرم برای 6-8 روز متوالی داخل عضلانی تجویزمیشود. در صورتی که فعالیت تخمدانکافی باشد، 48-72 ساعت پس از قطع داروخونریزی دیده میشود. در خونریزیهایناشی از اختلال عملکرد رحمی 5-10 mg/day به مدت 6 روز مصرف وخونریزی طی 6 روز قطع میشود.

تداخل داروئی:

مصرف همزمانپروژستینها با بروموکریپتین موجبترشح بیش از حد و خودبهخودی شیرمیگردد. ترکیبات القاءکننده آنزیمهایکبدی مثل کاربامازپین و فنیتوئین موجبکاهش کارآیی پروژستینها میشوند.

اشکال:

Injection: 25 mg/ml, 50 mg/ml