لوونورژسترل

LEVONORGESTREL

موارد مصرف:

لوونورژسترل برایجلوگیری از بارداری مصرف میشود.

فارماکینتیک:

این دارو از راه خوراکی بخوبی جذب میشود، در کبدمتابولیزه شده و از راه ادرار دفع میشود در شکل کاشتنی، آزاد شدناولیه دارو از کپسولهای کاشته شده درزیرجلد، به میزان 80 میکروگرم در 24 ساعت میباشد که ظرف 18 ـ 6 ماه بهمیزان تقریبا ثابت 30 میکروگرم در 24ساعت رسیده و تا 5 سال در همین حد باقیمیماند.

مکانیسم:

این دارو با جلوگیری از ترشحگونادوتروپینها از هیپوفیز قدامی، تخمکگذاری و بلوغ فولیکولی را مهار میکند.لوونوژسترل همچنین با افزایش چسبندگیمخاط گردن رحم و ایجاد تغییر در آندومترمانع باروری و لانه گزینی میگردد.

موارد منع مصرف:

در صورت بارداری،خونریزی تشخیص داده نشده واژن،بیماری شدید شریانی، آدنومای کبدی،پورفیری، بعد از برداشتن مول هیداتی فرم(تا زمانی که میزان گونادوتروپینهایپلاسما و ادرار به حد طبیعی برگردد)،سرطان پستان و دستگاه تناسلی نبایدمصرف شود.

هشدار:

1 ـ در صورت ابتلای بیمار بهبیماری قلبی، سابقه بارداری نابجا،سندرمهای سو جذب، کیستهای فعالتخمدانی، بیماری فعال کبدی، یرقانانسدادی عود کننده و یاسابقه یرقان دردوران بارداری، دارو با احتیاط مصرفشود. 2 ـ دو تا 3 سال پس از کاشتن کپسولهایحاوی دارو در زیر جلد، اثربخشی آنکاهش و احتمال آبستنی افزایش مییابد.

عوارض:

عوارض مهم دارو عبارتنداز نامنظم شدن قاعدگی، تهوع، استفراغ،سردرد، احساس ناراحتی در پستان،افسردگی، اختلالات پوستی، تغییرات وزنبدن، اولیگومنوره و منوراژی.

نکات:

1 ـ در صورت مصرفهمزمان این دارو با ریفامپین، حتما باید ازیک روش دیگر جلوگیری از بارداری نیزاستفاده نمود. 2 ـ با اینکه این فرآورده نسبت بهقرصهای ترکیبی، اثربخشی کمتری درجلوگیری از بارداری دارد، اما در زنانمیانسال، افراد سیگاری، افراد مبتلا بهزیادی فشار خون، بیماریهای دریچهایقلب، دیابت یا میگرن سودمندتر ازقرصهای ترکیبی میباشد. 3 ـ در صورت استفاده قبلی از قرصهایترکیبی جلوگیری از بارداری، بایدبلافاصله بعد از قطع مصرف فرآوردهترکیبی، مصرف لوونورژسترل شروعشود تا مانع بارداری شود. 4 ـ برای جلوگیری از بارداری پس اززایمان، سه هفته پس از زایمان بایدمصرف این دارو شروع شود. 5 ـ قرصها باید هر روز در یک زمان معینمصرف شوند. در صورتی که مصرف یکقرص در ساعت معین فراموش شد، بهمحض به یاد آوردن باید مصرف شود وقرصهای بعدی طبق روال معمول مصرفشوند اما اگر مصرف قرص بیشتر از 3ساعت به تاخیر افتاد، علاوه بر خوردنقرصهای بعدی، از آن روز بمدت یک هفتهاز یک روش دیگر جلوگیری از بارداری نیزاستفاده شود. 6 ـ استفراغ و اسهال شدید در جذب شکلخوراکی این دارو اختلال ایجاد میکنندواثربخشی آن را کاهش میدهند. به همیندلیل طی استفراغ و اسهال شدید و تا یکهفته پس از قطع آن باید از یک روش دیگرجلوگیری از بارداری نیز استفاده شود. 7 ـ طی دوره مصرف این دارو، فشار خونفرد باید دائما کنترل شود. 8 ـ در مورد فرآوردههای کاشتنی، 5 سالپس از کاشتن کپسولها در زیر جلد، بایدآنها را به روش جراحی ساده از زیر جلدبرداشت.

میزان مصرف:

روزانه یک قرص بطور مداومو از روز اول سیکل قاعدگی، مصرفمیشود. فرم کاشتنی حاول 6 کپسول استکه در 5 روز اول سیکل قاعدگی ماهیانه یا 21روز پس از زایمان با روشهای جراحی درزیر جلد کاشته میشود.

تداخل داروئی:

کاربامازپین،گریزئوفولوین، فنیتوئین، فنوباربیتال،پریمیدون و بخصوص ریفامپین با افزایشفعالیت آنزیمهای کبدی متابولیسملوونورژسترل را افزایش میدهند وموجب کاهش اثربخشی آن میگردند.لوونورژسترل نیز با مهار متابولیسمسیکلوسپورین موجب افزایش غلظتپلاسمایی آن میگردد.

اشکال:

Tablet: 0.03 mg 36 mg‚Implants : 6